Έχετε ξεκινήσει προσπάθειες για εγκυμοσύνη και αγωνιάτε για τα αποτελέσματα; Υποψιάζεστε πως υπάρχει πιθανότητα να είστε έγκυος λόγω καθυστέρησης της εμμηνορρυσίας σας; Υπήρξε κάποιο ατύχημα κατά την σεξουαλική επαφή σχετικά με την προφύλαξη; Η επιστήμη της υγείας μας δίνει την δυνατότητα να επιβεβαιώσουμε εάν υπάρχει κάποια εγκυμοσύνη με τη βοήθεια αξιόπιστων μεθόδων, τα τεστ ή δοκιμασίες κύησης.
Πώς λειτουργούν;
Όλα τα τεστ κύησης μπορούν να ανιχνεύσουν την ορμόνη που εκκρίνεται από τα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης, την β-υπομονάδα της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (β-hCG). Η ορμόνη αυτή ξεκινά να παράγεται μετά την εμφύτευση του αρχόμενου εμβρύου στο ενδομήτριο τοίχωμα της μήτρας και μπορεί να ανιχνευθεί στον ορό του αίματος και τα ούρα της γυναίκας.
Τι είδη τεστ εγκυμοσύνης υπάρχουν;
Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες μέθοδοι επιβεβαίωσης μιας εγκυμοσύνης που διαφέρουν μεταξύ τους ως προς την ευαισθησία και τον τρόπο χρήσης, όμως οι κύριες κατηγορίες είναι τρείς. Η πρώτη είναι το τεστ κύησης που μπορεί να γίνει στο σπίτι. Είναι αρκετά διαδεδομένη μέθοδος λόγω της αμεσότητας, της αξιοπιστίας της και της ευκολίας στη χρήση. Ένα τέτοιο τεστ μπορούμε να το προμηθευτούμε από το κοντινότερο φαρμακείο του σπιτιού μας. Η δεύτερη μέθοδος είναι η δοκιμασία κύησης αίματος και η Τρίτη είναι η δοκιμασία κύησης ούρων. Οι δύο τελευταίες μπορούν να πραγματοποιηθούν σε κλινικές, ιατρεία, κέντρα υγείας για γυναίκες και εργαστήρια. Αποτελούν μια πιο ευαίσθητη και ακριβέστερη δοκιμασία κύησης.
Πότε θα πρέπει να κάνω ένα τεστ εγκυμοσύνης για να μπορώ να πάρω σωστά αποτελέσματα;
Το τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι και οι υπόλοιπες δοκιμασίες κύησης θα πρέπει να γίνονται αφού έχει διαπιστωθεί η πρώτη μέρα καθυστέρησης της εμμηνορρυσίας. Αυτό συμβαίνει γιατί η ορμόνη β-hCG ξεκινά να παράγεται 6-10 ημέρες μετά την γονιμοποίηση, δηλαδή όταν το αρχόμενο έμβρυο εμφυτευθεί στο ενδομήτριο τοίχωμα της μήτρας, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Δεν είναι ορθό τα τεστ να γίνονται νωρίτερα, καθώς μπορεί τα αποτελέσματα να είναι ψευδώς αρνητικά. Μερικά τεστ κύησης που χρησιμοποιούνται στο σπίτι, ίσως μπορούν να γίνουν 4 ή 5 μέρες πριν την αναμενόμενη μέρα εμμηνορρυσίας, μόνο εάν αναφέρεται στο φύλλο οδηγιών ή από τον φαρμακοποιό ως ιδιαίτερης ευαισθησίας. Εάν έχετε ασταθή κύκλο και δεν γνωρίζετε πότε είναι η πρώτη μέρα της αναμενόμενης εμμηνορρυσίας, τότε πραγματοποιήστε το τεστ 21 μέρες μετά από την τελευταία σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη.
Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των τεστ, πως πραγματοποιούνται και ποια μέθοδος είναι κατάλληλη για εμένα;
- Τεστ κύησης στο σπίτι
Είναι ένα αξιόπιστο και ακριβές τεστ, με την προϋπόθεση ότι έχουν τηρηθεί σωστά οι οδηγίες χρήσης του και οι οδηγίες που προαναφέρθηκαν για την περίοδο που πρέπει να πραγματοποιηθεί.
Τα περισσότερα σκευάσματα των τεστ περιέχουν 1 ή 2 sticks. Χρησιμοποιείται με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι η συλλογή μιας ποσότητας ούρων και η εμβύθισή του απορροφητικού άκρου του stick, αφού έχουμε αφαιρέσει το καπάκι, ώστε να εμποτιστεί επαρκώς. Ο δεύτερος είναι η συνεχής ούρηση πάνω στο απορροφητικό άκρο του stick. Σε κάθε περίπτωση τοποθετούμε ξανά το καπάκι, το αφήνουμε σε επίπεδη επιφάνεια και περιμένουμε το πολύ 5 λεπτά (πάντα ανάλογα με τις εσωτερικές οδηγίες χρήσης). Τα αποτελέσματα θα εμφανιστούν εντός του πλαισίου που υπάρχει επάνω στο stick.

Ένα θετικό αποτέλεσμα κύησης είναι σχεδόν σίγουρα σωστό. Σε αυτή την περίπτωση επικοινωνήστε με τον δικό σας επαγγελματία υγείας. Ένα αρνητικό αποτέλεσμα κύησης, κατά πάσα πιθανότητα είναι σωστό, όμως είναι λιγότερο αξιόπιστο. Εάν μετά το αρνητικό αποτέλεσμα πιστεύετε ότι μπορεί να είστε έγκυος, τότε περιμένετε λίγες μέρες και επαναλάβετε το τεστ.
*Ιδανικά θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν πρωινά ούρα, καθώς σε αυτά θα υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση της ορμόνης, όμως αυτό δεν αποτελεί απαγορευτικό παράγοντα για οποιαδήποτε άλλη ώρα της μέρας.
- Δοκιμασία κύησης αίματος
Αυτές οι δοκιμασίες κύησης μπορούν να ανιχνεύσουν νωρίτερα μια εγκυμοσύνη από ότι οι δοκιμασίες κύησης ούρων. Μπορούν να δώσουν αποτελέσματα 6-8 ημέρες νωρίτερα από την αναμενόμενη εμμηνορρυσία. Πραγματοποιείται με τη λήψη μιας ποσότητας αίματος και μέτρηση της συγκέντρωσης της ορμόνης στον ορό του αίματος. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. 1. Ποσοτική δοκιμασία κύησης αίματος και 2. Ποιοτική δοκιμασία κύησης αίματος
Η ποσοτική δοκιμασία μετράει την ακριβή ποσότητα της ορμόνης στο αίμα και έτσι μπορεί να ανιχνεύσει ακόμα και μικροσκοπικές ποσότητές της. Αυτό την καθιστά απόλυτα ακριβή μέθοδο.
Η ποιοτική δοκιμασία μετράει εάν υπάρχει η ορμόνη στο αίμα και η απάντηση που δίνεται είναι ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Είναι τόσο ακριβής όσο μια δοκιμασία ούρων.
- Τεστ κύησης από ούρα
Σε αυτή τη δοκιμασία ανιχνεύται η ύπαρξη της ορμόνης και η απάντηση που δίνεται είναι ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Είναι τόσο ακριβής όσο μια ποιοτική δοκιμασία κύησης αίματος.

Τι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πριν κάνουμε κάποιο τεστ εγκυμοσύνης;
*Όσον αφορά στα τεστ κύησης μέσω ούρων, πρέπει να γνωρίζετε πως εάν κάνετε χρήση κάποιας αγωγής, τότε τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ψευδώς θετικά. Τέτοια φάρμακα είναι η προμεθαζίνη, που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση διαφόρων αλλεργιών, τα αγχολυτικά, τα αντιεπιληπτικά, τα αντιψυχωσικά, τα διουρητικά και φάρμακα που χρησιμοποιούνται στο Parkinson. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορείτε να συμβουλευτείτε τον επαγγελματία υγεία σας ή να επιλέξετε τη ποσοτική δοκιμασία κύησης αίματος.
ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ!
Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι αξιόπιστα, μόνο αν τα τεστ κύησης γίνουν με την σωστή τήρηση των οδηγιών χρήσεως και όχι νωρίτερα από την καθυστέρηση της αναμενόμενης εμμηνορρυσίας!
Κάθε γυναίκα οφείλει να είναι ενημερωμένη για όλες τις μεθόδους επιβεβαίωσης μιας πιθανής κύησης, ώστε να μπορέσει να επιλέξει ποιο τεστ κύησης την καλύπτει!